IURIE CHIRINCIUC: FĂRĂ O INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ MODERNĂ NU POATE EXISTA O CREȘTERE ECONOMICĂ DURABILĂ
IURIE CHIRINCIUC: FĂRĂ O INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ MODERNĂ NU POATE EXISTA O CREȘTERE ECONOMICĂ DURABILĂ
Mar 21, 2017

 

La 21 martie curent, la Chișinău, a avut loc lansarea oficială a Proiectului ”Îmbunătățirea Drumurilor Locale”, finanțat de Banca Mondială.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai unor ministere, ai Băncii Mondiale, deputați, conducători ai APL, specialiști și experți în domeniul construcției drumurilor.

Dl Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a vorbit despre importanța economică și socială a proiectului și a menționat că din acest an s-a reușit depășirea practicii discrimintorii de repartizare a banilor din Fondul rutier pe criterii de centralizare și politice, care fapt va avea un impact pozitiv asupra comunităților locale, deoarece vor avea acces la mijloace financiare din fondul rutier reieșind din numărul locuitorilor.

Dacă până în prezent, cu spijinul finanțatorilor externi - BERD, BEI și Comisia Europeană - s-au reabilitat doar drumuri naționale, începând din anul 2017 vor fi reabilitate și drumuri locale. Costul proiectului este de circa 80 mil $, bani ce vor fi folosiți pentru reabilitarea a aproximativ 300 km de drumuri locale, în termen de 5 ani. Proiectul se va desfășura în 2 etape și vizează 8 coridoare de drum ce fac legătura dintre drumuri naționale și va îmbunătăți accesul între localități rurale, inclusiv instituții de învățământ, centre medicale, întreprinderi agricole ș.a.

Proiectul a fost prezentat de dl Vitalie Rapcea, viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care a accentuat asupra beneficiilor acestui proiect pentru localitățile rurale și în general pentru economia țării. De asemenea s-a insistat pe continuarea consolidării capacităților în sectorul drumurilor, inclusiv a Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor”, care este unitatea de implementare a proiectelor în domeniu.

Recent a fost semnat contractul pentru primul coridor -  R1 - Cornești - Sinești - Cornova - Onișcani - Răciula - R21, cu o lungime totală de 52,7 km. Lucrările vor demara în aprilie 2017 și urmează a fi executate în termen de 24 de luni.

Pentru alte trei coridoare, licitația și semnarea contractelor va avea loc pe parcursul acestui an. De asemenea, vor fi organizate licitațiile pentru proiectarea celor patru coridoare din etapa a II-a a proiectului.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dl Iurie Chirinciuc a apreciat suportul finanțatorilor externi în vederea îmbunătățirii infrastructurii rutiere a Republicii Moldova și a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru suportul și finanțarea proiectului.

E-Transformare, comunicare