Semnarea contractului pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare.
Semnarea contractului pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare.
Jan 31, 2019

    Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” a semnat la data de 31 ianuarie 2019 contractul pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare. Lungimea acestui sector de drum constituie 18.29 km.

   Acest contract este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea acestuia, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar.

   La data de 26 noiembrie 2018, a avut loc Deschiderea Publică a Ofertelor recepționate, până la termenul limită stabilit, de la următoarele companii:

 

 

Ofertant / Ţara

1.

Sinohydro Corporation Limited (China)

2.

Metag Insaat Ticaret A.S. (Turcia)

3.

Asocierea dintre companiile  Automagistral-Pivden (Ucraina) și Sogut INS. A.S. (Turcia)

4.

ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. (Turcia)

 

 

   Licitația s-a desfășurat în conformitate cu Regulile şi Politicile de Achiziţie ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ediția revizuită în octombrie 2014, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea Ofertanților, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor (resurse financiare disponibile, cifra de afaceri, etc), experiența în lucrări de construcție similare, capacitatea personalului și disponibilitatea echipamentului necesar executării lucrărilor. Astfel, ca urmare a procesului de evaluare, s-a  decis adjudecarea Contractului de lucrări  în valoare totală de 18 284 398,77 Euro pentru Construcția sectorului de drum M3 ocolirea Slobozia Mare, km 0+000 - km 18+290 companiei Metag Insaat Ticaret A.S. din Turcia, oferta căreia corespunde în mod substanțial cerințelor stabilite în Documentele de Licitație și care a demonstrat că deține capacitatea necesară pentru a începe și a desfășura corespunzător lucrările.

   Condiţiile generale utilizate pentru realizarea contractului sunt Condițiile Armonizate ale Băncilor  elaborate de Federația Internațională ale Inginerilor Consultanți, versiunea FIDIC 2010.

   Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 36 luni şi 24 luni pentru Perioada de Notificare a Defecţiunilor (perioada de garanţie).

  Contractul prevede construcția unui nou sector de drum ce va ocoli satul Slobozia Mare și a unei intersecții la sfârșitul acestuia, ce se va conecta cu drumul existent M3 Chișinău-Giurgiulești. Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare va fi construit în două benzi a cîte 3,5 m fiecare iar lățimea acostamentelor va fi de 2,5 m pe fiecare sens. Lungimea drumului va fi de 18,29 km.

   Dintre reprezentații companiei cîștigătoare, la semnarea contractului au fost prezenți:

  • Dl. Tayfun Sezgin KAYAŞ – Președinte / Manager General al METAG Insaat Tıcaret A.S.
  • Dl. Teymur RAJABOV – Reprezentant al METAG Insaat Tıcaret A.S.
  • Dl. H.Naili MUSABEYLI – Reprezentant al METAG Insaat Tıcaret A.S.

 

   Supervizarea executării lucrărilor de reabilitare

   În contextul asigurării controlului calității, pe parcursul execuției lucrărilor de construcție a sectorului de drum menționat mai sus, la data de 3 septembrie 2018 a fost semnat contractul de supervizare a lucrărilor cu rol de ”Inginer” în cadrul contractului FIDIC cu compania IRD Engineering din Italia.