Reabilitarea drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni
Reabilitarea drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni
Jun 18, 2020

Urmare a reportajelor apărute în spațiul mass media, Administrația de Stat a Drumurilor, comunică:

Traseul Chișinău-Ungheni-Sculeni se află în proces de reabilitare. Datorită faptului că lucrările (inclusiv cele de consolidare sau de evacuare a apelor) nu sunt finisate pe deplin, sunt posibile situații locale de neconformități, cum a fost cazul unic pe un sector de 15 m la km 10+500 din or. Vatra din 100 km de traseu în reabilitare.

Ca urmare a ploilor din ultima perioadă (mult mai abundente, decât e specific anotimpului dat) și a faptului că lucrările de evacuare a apelor din zona respectivă nu au fost finisate, s-a creat o situație de surpare a terasamentului neconsolidat. Imediat ce procesul de surpare a fost depistat, au fost montate balize de semnalizare pe sectorul respectiv, pentru a evita posibilele conflicte cu traficul existent. Dar din motiv că precipitațiile au continuat și terasamentul era supra-umezit, nu a fost posibilă intervenția cu utilaj greu, ce ar fi permis evitarea spălării în continuare a terasamentului. Acest cumul de factori a dus la situația din prezent.

Situația va fi cu siguranță remediată, imediat ce o vor permite condițiile meteo. A fost deja realizată o investigație tehnică a cazului, cu ieșirea în teren a grupului de lucru cu participarea Beneficiarului, Antreprenorului și Inginerului-Supervizor. A fost acceptată o soluție tehnică, care va permite remedierea situației și evitarea altor situații de acest gen pe viitor. Antreprenorul a fost instructat să implementeze soluția adoptată în regim de urgență. Dacă se va dovedi că situația a fost creată din vina Antreprenorului, acesta va remedia defectul din cont propriu, astfel că bugetul proiectului nu va fi prejudiciat. Pentru a evita cazuri similare, vor fi urgentate lucrările de consolidare a terasamentului și de evacuare a apelor de suprafață.

Pentru a facilita traficul pietonal în zonă și a diminua disconfortul pietenilor, Antreprenorul a fost instructat să urgenteze și lucrările de amenajare a trotuarului.