TEHNOLOGIE AVANSATĂ DE LICHIDARE A FISURILOR PE DRUMURILE NAȚIONALE
TEHNOLOGIE AVANSATĂ DE LICHIDARE A FISURILOR PE DRUMURILE NAȚIONALE
Jun 14, 2017

Pe traseul național R3 Chișinău - Hîncești la (km 16-29), drumarii de la  S.A. ,,Drumuri-Ialoveni” execută lucrări de lichidare a fisurilor.

Anotimpul rece și ploios contribue foarte mult la formarea fisurilor pe durmurile țării. Și în asemenea cazuri drumarii din țară, sunt în căutarea noilor tehnologii de lichidare a fisurilor. Cei din Ialoveni au propus o metodă avansată de lichidare a fisurilor. Iată ce prezintă ea:

- se curăţă fisurile temeinic pe o adâncime de pînă la 3 cm;

- se îndepărtează rezidurile prin suflare cu aer comprimat şi dacă este nevoie se spală cu apă sub presiune, apoi se usucă obligator;

- se amorsează cu mastică bituminoasă fierbinte (150*-180*);

- turnarea se face în exces, pe crăpărură, apoi se întinde pentru a o forța să intre cât mai adânc în interior și totodată se face o prelucrare a mărginilor pe exterior pentru a proteja fărămiţarea mărginilor;

- după răcire mastica bituminosă se presoară cu material calcaros şi se deschide circulaţia;

- circulaţia rutieră se redirecţionează pe altă bandă, pe banda în lucru se stopează circulaţia pe termen de 30-60 minute, timpul necesar pentru ca mastica să prindă bine de asfalt.

În termen de opt zile lucrătoare, drumarii de la S.A. ,,Drumuri-Ialoveni” au lichidat fisurile de pe 13 km de drum.

Metoda respectivă de lichidare a fisurilor a fost recomandată de către specialiștii din Republica Belarus, care au efectuat și instruirea muncitorilor de la S.A. ,,Drumuri-Ialoveni”.

 

 

e-Transformare, comunicare