VICEMINISTRUL ANATOL USATÎI A INSPECTAT  DRUMUL R1 CHIȘINĂU - UNGHENI
VICEMINISTRUL ANATOL USATÎI A INSPECTAT DRUMUL R1 CHIȘINĂU - UNGHENI
Jun 08, 2017

 

La 7 iunie curent, Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatîi, însoțit de reprezentanți ai Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” și reprezentanți ai finanțatorilor – Comisia Europeană (CE), Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - a inspectat șantierul drumului național R1 Chișinău - Ungheni (cca 98 km), care este în proces de reabilitare de către companiile Evrascon J.S.C (Azerbaijan) și OHL ZS a.s. (Cehia).

Primul sector inspectat a fost drumul de ocolire a or. Ungheni (7,71 km) cu o valoarea totală de 10 mil. 730 mii Euro, oferiți în formă de grant de către Comisia Europeană. Inspecția a constatat că lucările au înregistrat un progres de doar 28,81%.

În discuția cu reprezentanții companiei cehe OHL ZS a.s.,  viceministrul Anatol Usatîi a atenționat asupra respectării angajamentelor anterioare ca pînă în lună octombrie 2017 să fie dată în exploatare ocolirea or. Ungheni.

Pe sectorul Strășeni - Călărași al drumului național R1, Directorul general al Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor”, Andrei Cuculescu a fost informat că progresul fizic al lucrărilor este de 49,67%. Dl A. Cuculescu a indicat reprezentanților antreprenorului ceh să asigure un ritm înalt al lucrărilor pentru a recupera întîrzierile și pentru a pune cât mai curând la dispoziția utilizatorilor drumul reabilitat. Lungimea sectorului Strășeni – Călărași este de 44,2 km, iar valoarea contractului – 27 mil. 88 mii Euro.

Cea mai precară situație este pe sectorul Chișinău - Strășeni cu o lungime de cca 17,6 km, unde antreprenor este Evrascon J.S.C (Azerbaijan) și lucrările au atins un progres de doar 42,88% din cauza lipsei de mijloace financiare a antreprenorului azer. Directorul general al ASD, A. Cuculescu a atenționat antreprenorul azer, că conform condițiilor contractului, antreprenorul este obligat să dispună de mijloace financiare pentru efectuarea lucrărilor.

Valoarea contractului este de 23 mil. 111 mii Euro, iar finanțator al împrumutului este Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

 

e-Transformare, comunicare