VICEMINISTRUL VITALIE RAPCEA A INSPECTAT  DRUMUL R16 BĂLȚI - FĂLEȘTI - SCULENI
VICEMINISTRUL VITALIE RAPCEA A INSPECTAT DRUMUL R16 BĂLȚI - FĂLEȘTI - SCULENI
May 29, 2017

 

La 24 mai curent, Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea, însoțit de responsabili din cadrul Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor”, a inspectat șantierul drumului național R16 Bălți - Fălești - Sculeni (54,68 km), care este în proces de reabilitare de către compania italiană Impresa Pizzarotti & C S.p.A. în baza unui contract finanțat din împrumutul acordat de Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

Contractul a început în luna februarie 2016, iar finalizarea lucrărilor este preconizată pentru luna februarie 2018.

În cadrul vizitei, reprezentanții ministerului și ai administrației de stat a drumurilor s-au oprit la fiecare sector de drum pe care antreprenorul l-a deschis pentru lucrări. Viceministrul Vitalie Rapcea a solicitat reprezentantului inginerului Cristian Joldis, să nu permită deschiderea sectoarelor de drum noi până nu sunt finalizate sectoarele deja începute. În același timp, înainte să permită demararea lucrărilor la o nouă porțiune de drum, inginerului supervizor i s-a solicitat să confirme că antreprenorul dispune de suficiente stocuri de materiale, are toate recetele aprobate și suficiente echipamente și personal pentru a finaliza lucrarea în timp util.

Antreprenorul și-a luat angajamentul ca toate porțiunile de drum deschise să fie finisate până pe 10 iunie, după care inginerul supervizor va permite deschiderea unor sectoare de drum noi.

De asemenea, antreprenorul italian, reprezentat de dl. Francesco Burdisso, și-a asumat responsabilitatea să mobilizeze echipamente suplimentare pentru lucrările de reciclare la rece, or, anume aceste lucrări au fost identificate de inspecție drept fiind constrângerea proiectului. Astfel, după data de 10 iunie, antreprenorul va livra rata lunară de progres prevăzută în programul său de lucrări.

Echipa condusă de viceministrul Rapcea Vitalie a pus un accent deosebit pe respectarea schemelor de semnalizare a zonelor de lucru, dar și pe respectarea Planului de sănătate și siguranța muncii.

În cadrul inspecției s-a monitorizat și procesul de pozare a stratului de binder pe o porțiune de aproximativ 3 km de drum.

După inspecție, la sediul antreprenorului din or. Fălești a avut loc ședința de bilanț.

Este de menționat că astfel de inspecții vor fi efectuate pe toate șantierele din Republica Moldova. În cazul în care utlizatorii drumurilor observă o semnalizare insuficientă sau un comportament neadecvat al antreprenorului, aceștia sunt rugați să contacteze antreprenorul (vezi contacte), iar în cazul în care aceștia nu întreprind măsuri imediate este indicată raportarea problemelor în adresa Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” și a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Ministerul amintește că Guvernul Republicii Moldova a decis că în cazul cînd antreprenorii nu implementează contractele conform angajamentelor asumate, acestea vor fi reziliate fără ezitare și vor fi relicitate. O abordare similară a fost decisă de guvern și pentru inginerii care supraveghează contractele cu finanțare externă.

 

e-Transformare, comunicare