Colaborarea instituțională dintre ASD, Inspectoratul Național de Securitate Publică și autoritățile publice locale – discutată în cadrul unei întruniri

În cadrul unei întrevederi, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor și a Inspectoratului Național de Securitate Publică au discutat cu primarii din suburbiile municipiului Chișinău referitor la inițierea unei colaborări în scopul protejării vieții și sănătății participanților la trafic.

În context, a fost abordat subiectul acceselor neautorizate de pe drumurile naționale din raza suburbiilor. Accesele amenajate fără coordonarea cu INSP și ASD pun în pericol securitatea rutieră și pot provoca situații de accident cu urmări grave, soldate cu pierderi de vieți omenești.

Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan, a comunicat despre necesitatea de a conlucra cu autoritățile publice locale pentru ca acestea să nu emită autorizații de constuire în zonele de protecție a drumurilor naționale, care nu sunt aprobate de ASD și INSP.

“În municipiul Chișinău și în suburbii locuiesc circa 2 milioane de oameni, se circulă intens și este o zonă economică în dezvoltare continuă. Este necesar ca agenții economici, cât și primăriile să respecte procedura legală de autorizare a acceselor sau construcțiilor amenajate în zona drumurilor naționale. Suntem în procedură de digitalizare a acceselor rutiere și vom oferi primăriilor acces la acest soft, care conține o hartă cu toate accesele, pentru a putea verifica care dintre ele sunt legale și care nu. Asigurarea unei circulații în siguranță pentru participanții la trafic este obiectivul nostru principal”, a accentuat Sergiu Bejan.

Șeful adjunct al INSP, Grigore Guzun a reiterat: “Drumurile sunt imaginea Republicii Moldova și este important să existe o colaborare între instituții pentru asigurarea respectării Legii nr. 131 din 07.06.2007 privind siguranța traficului rutier. În accidente rutiere își pierd viața sute de oameni anual. Primarii trebuie să elibereze autorizații fără a periclita viața și sănătatea cetățenilor și să nu admită imixtiunea politică în activitate”.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței a fost neadmiterea de către primari a formării bunurilor cadastrale din râpi și zone de acumulare a apelor pluviale, pentru a nu bloca cursul natural de evacuare a lor.