Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a avut o conferință online cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și companiei de consultanță a ASD, Roughton International.

În cadrul ședinței comitetului de conducere pentru revizuirea stării proiectelor de reabilitare a drumurilor finanțate de instituțiile financiare internaționale în Moldova a fost comunicat progresul de efectuare a lucrărilor de construcție a drumului de ocolire a satului Bahmut cu o lungime de circa 6 km, pe traseul național R1, realizate din mijloacele grantului Comisiei Europene „Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate”.

ASD a raportat statutul proiectelor desfășurate din fondurile Băncii Europene de Investiții, care  finanțează executarea lucrărilor de construcție a 19 km ai traseului național M3 Porumbrei – Cimișlia,  drumurilor de ocolire a municipiului Chișinău cu o lungime de 6,5 km și respectiv, 18,2 km a orașului Comrat, cât și reabilitării a 17,6 km ai drumului național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni și a două loturi, parte a traseului național R16 Bălți – Fălești – Sculeni,  cu o lungime totală de peste 54 km.

De asemenea, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au fost informați despre stadiului implementării contractelor privind construcția drumului de ocolire a satului Slobozia mare cu o lungime de 18,2 km, reabilitarea a două secțiuni cu o lungime totală de 85,5 km a drumului național M3 Chișinău – Giurgiulești, două loturi cu o lungime totală de circa 83 km, parte a traseului național R34 Hîncești – Leova – Cahul, 2 segmente a drumului național R6 Chișinău – Orhei – Bălți cu o lungime totală de 30 km și tronsonului cu o lungime de 22,1 km a drumului național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni. 

,,Investițiile și împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Internaționale contribuie considerabil la dezvoltarea întregii infrastructuri rutiere a Republicii Moldova. Conlucrăm activ cu antreprenorii, monitorizăm executarea calitativă a proiectelor de reabilitare și construcție a drumurilor naționale, astfel încât sursele financiare externe să fie valorificate eficient, să avem drumuri sigure și durabile. Situația epidemiologică privind infecția COVID-19 nu a întrerupt măsurabil executarea lucrărilor, atât ASD, cât și antreprenorii respectă cu strictețe instrucțiunile de protecție împotriva virusului’’, a subliniat Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Realizarea proiectelor cu suportul IFI se desfășoară în baza acordurilor de finanțare semnate de Guvernul Republicii Moldova în cadrul Programului în Sectorul Drumurilor și Proiectului de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor.