Interviu cu Iulian Mornealo – director adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor

Iulian Mornealo activează în cadrul Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” în calitate de director adjunct, cu această ocazie, a oferit un interviu despre activitatea sa.

Unde v-ați făcut studiile?

Iulian Mornealo: „Mi-am făcut studiile la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, Facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Căi Ferate, Drumuri, Poduri”.

Cum ați ajuns să activați la ASD?

Iulian Mornealo: „Am fost invitat de către conducerea Administrației de Stat a Drumurilor la un interviu de angajare după susținerea tezei de licență. La susținere a fost prezentă și conducerea ASD”.

În ce constă activitatea dumneavoastră în cadrul instituției?

Iulian Mornealo: „Activitatea mea în cadrul instituției constă în monitorizarea și implementarea contractelor finanțate din surse externe, finanțările fiind acordate de către BERD, BEI, CE (comisia europeană) și BM (banca mondială). Totodată prevede și raportările de rigoare către instituțiile finanțatoare privind progresul și statutul implementării în conformitate cu acordurile de finanțare”.

Ce ne puteţi spune despre funcţia de director adjunct?

Iulian Mornealo: „ Funcția de director adjunct este una responsabilă, care prevede o multitudine de activități care trebuie monitorizate și efectuate la nivelul cuvenit. Funcția presupune multă dedicație pentru a atinge scopurile propuse de către întreprindere, care nu sunt deloc puține”.

Care sunt cele mai de amploare proiecte realizate în Moldova din investiții externe?

Iulian Mornealo: „Aici putem enumera sectoarele de drum finanțate din finanțările europene ca Chișinău – Sărăteni, Sărăteni – Soroca, Bălți – Sărăteni, ocolirea or. Ungheni. La fel și contractele care sunt la moment în construcție, de exemplu traseul M3, M2, R1 și R34. Au fost realizate și o parte din contractele finanțate din acordul semnat cu BM cu o lungime totală de 45 km în ultimii 3 ani”.

Ce proiecte noi urmează sa fie inițiate în 2022?

Iulian Mornealo: „Anul acesta avem preconizat să licităm construcția drumului de ocolire a or. Vulcănești și să re-licităm reabilitarea traseului R33, care a fost reziliat cu antreprenorul precedent din cauza neîndeplinirii condițiilor contractuale”.

Știm cu toţii că în orice muncă există şi dificultăţi dar şi realizări. Care sunt cele mai dificile probleme cu care v-aţi confruntat în activitatea dvs? Dar cele mai reprezentative realizări?

Iulian Mornealo: „În timpul construcției sunt inevitabile apariția diferitor probleme de ordin tehnic. Din păcate aceste deficiențe duc la unele disensiuni cu antreprenorii care prin urmare aleg o metodă de clarificare a acestora în instanțele de judecată internaționale, care le consider unele foarte complexe și dificile, ele consumând mult timp și resurse.

Ceea ce privește realizările, cu siguranță le pot enumera ca finalizarea și punerea în funcțiune completă a unor sectoare de drum la nivel european, drumuri care corespund în primul rând cerințelor de siguranță pentru participanții la trafic.

Aș dori să menționez că aceste realizări nu pot fi atinse fără o echipă puternică, o echipă pe care o am în spate și în care am toată încrederea și care la rândul ei are tot suportul din partea mea”.

Ce sugestii de îmbunătățire a infrastructurii rutiere aveți?

Iulian Mornealo: „Avem o serie de propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ și normativ pentru a îmbunătăți infrastructura rutieră. Totodată acordăm o mare atenție la capitolul siguranța rutieră.

Aș dori evident, totuși ca participanții la trafic să fie mai prudenți la volan și să respecte toate indicațiile semnelor și marcajelor rutiere și astfel vom avea o infrastructură sigură”.

Ce propuneri aveți pentru tânăra generație, absolveți de licee și centre de excelență? 

Iulian Mornealo: „I-aș sfătui pe absolvenții de licee și centre de excelență să depună efortul necesar la studii. Le-aș recomanda să aleagă pentru viitorul său profesia de drumar, care este una deloc ușoară, dar care aduce multă bunăstare și prosperitate pentru cetățeni”. 

Vă mulțumim pentru acest interviu!