Interviu cu Ștefan Popa – director executiv al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”

Ștefan Popa activează în cadrul Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” în calitate de director executiv, cu această ocazie, a oferit un interviu despre activitatea sa.

Unde v-ați făcut studiile?

Ștefan Popa: „Am absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri, Ciclul-I Licența și Ciclul-II Masterat.”

Când v-ați gândit să îmbrățișați meseria de inginer?

Ștefan Popa: „Meseria de inginer am îmbrățișat-o cred că încă de mic copil, fiind din dinastie de drumari, tatăl meu fiind drumar, cred că chemarea pentru această meserie era deja înnăscută în mine. După ce am absolvit facultatea de Business și Administrare (prima mea facultate), am realizat că nu este ceea ce îmi doresc să fac în viitor. Astfel, am aplicat la UTM, specializarea Căi Ferate, Drumuri și Poduri.”

Ce ne puteți spune despre funcția de director executiv?

Ștefan Popa: „Functia de director executiv este una complexă și interesantă, având la bază îndeplinirea misiunilor și obiectivelor strategice ale entității. Este o poziție care implică atât responsabilități complexe de management și coordonare a activităților legate de construcția, întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din țară, cât și luarea deciziilor în asigurarea bunei funcționări a instituției.”

Despre ASD ce ne puteți spune?

Ștefan Popa: „Despre ASD pot spune că este o entitate cu o structură complexă și cu un volum semnificativ de responsabilități. Având în vedere experiența mea anterioară de ani buni lucrați pe șantierele din Republica Moldova, unde am crezut că aceea este o muncă grea, odată cu venirea mea la ASD în calitate de director executiv, am înțeles că colegii mei de fapt desfășoară o muncă titanică. Este o structură destul de mare, cu numeroase probleme zilnice care necesită rezolvare promptă pentru siguranța și confortul cetățenilor.”

Ce proiecte noi urmează să fie realizate în 2024?

Ștefan Popa: „În 2024, sunt planificate mai multe proiecte importante, printre care reabilitarea drumului R-14 R-6 Codrul-Nou Soroca-Unguri și construcția podului peste râul Nistru, între Cosăuți-Yampil, cred eu sunt cele mai așteptate. De asemenea, există și alte proiecte în lista noastră extinsă pentru acest an.”

Cum ați descrie prima experiență de pe șantier?

Ștefan Popa: „Dat fiind faptul că am avut ocazia de a lucra într-o companie străină aici în Republica Moldova, prima mea experiență pe șantier a fost una remarcabilă și provocatoare. Am avut norocul de a colabora cu ingineri și experți străini, ceea ce mi-a oferit încredere și o experiență valoroasă pentru a continua activitatea în acest domeniu.”

Ce preferați munca din birou sau cea de pe teren?

Ștefan Popa: „Prefer să nu aleg între munca de birou și cea de pe teren, ci să susțin o abordare combinată, care să îmbine aspectele practice ale lucrului pe teren cu aspectele strategice și de planificare din birou, deoarece ambele aduc contribuții esențiale la succesul proiectelor noastre.”

De ce sunteți deosebit de mândru din cariera Dvs.?

Ștefan Popa: „Pot să spun cu certitudine că sunt mândru de activitatea mea profesională ca inginer, fiindcă inginerii creează viitorul iar drumarii dezvoltă țara.”

Cum arată profilul „inginerul modern”?

Ștefan Popa: „Profilul inginerului modern poate fi descris ca unul complex,  care se bazează pe o combinație între educația de specialitate și experiența practică, concentrându-se pe dezvoltarea sistemelor inovatoare.”

Vă mulțumim pentru acest interviu!