Peste 34 km ai Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala vor fi reparați de 3 companii locale

Contractele pentru îmbunătățirea Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala au fost semnate astăzi de companiile din Republica Moldova ,,Rutador’’ SRL, SC „Nouconst” SRL și „Irinda-Prim” SRL, cu Administrația de Stat a Drumurilor.

Tronsonul ce urmează a fi îmbunătățit este un drum existent, format din secțiuni asfaltice și de pietriș, cu o lungime de peste 34 km.

Traseul a fost divizat în 4 sectoare.

Astfel, compania ,,Rutador’’ SRL va executa lucrări de îmbunătățire a Sectorului 1 ce trece prin satul Pojăreni până în satul Costești, cu o lungime de peste 8 km și o valoare a investițiilor de peste 98 mln lei.

Sectorul 2, cu o lungime de circa 9 km, traversează localitățile Costești și Zîmbreni și va fi reparat de compania SC „Nouconst” SRL, cu o investiție de circa 95 mln lei.

Compania „Irinda-Prim” SRL va asigura reabilitarea a 2 sectoare: Sectorul 3, cu o lungime de peste 9 km ce trece prin satul Horești până în satul Țipala (peste 81 mln lei) și Sectorul 4, care traversează satul Țipala (investiții de circa 88 mln lei și o lungime de peste 8 km).

Îmbunătățirea acestui Coridor va contribui la sporirea nivelului de trai a locuitorilor.

Odată cu construcția șanțurilor de evacuare a apelor de suprafață se vor diminua riscurile inundării gospodăriilor private. În localitățile traversate se vor construi stații de așteptare a transportului public.

Totodată, vor fi amenajate trotuarele, ceea ce va spori confortul și siguranța pietonilor, iar marcajul rutier – siguranța participanților la trafic.

Semnarea contractelor s-a desfășurat în prezența Prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu și a Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

„Acest drum are ca obiectiv dezvoltarea economică a regiunii. Pe lângă faptul că va oferi locuri de muncă bine plătite oamenilor din aceste sate, ne va permite să dezvoltăm și economia în regiune. Sunt sigur că antreprenorii vor respecta toate angajamentele, vor face lucrări calitative și le vor încheia în termenii stabiliți. Aduc mulțumiri colegilor de la Banca Mondială care sunt foarte cooperanți. Încântați de valorificarea corectă și bine gândită a proiectului, BM își propune să vină și cu alte programe similare’’ a comunicat Prim-ministrul.

Potrivit Secretarului de Stat, Anatol Usatîi, aceste îmbunătățiri vor atrage agenții economici în localitățile vizate, iar localnicii din zonă vor beneficia de o infrastructură modernă și sigură.

Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop, a încurajat antreprenorii locali să participe la licitații: „Companiile din Republica Moldova au capacități suficiente și experiența necesară, au atins un nivel de performanță care le permite să desfășoare lucrări finanțate din surse externe, cu caiete de sarcini foarte dure’’.

Contractele sunt parte a Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale. Pentru realizarea acestuia, Banca Mondială a alocat Guvernului Republicii Moldova suport financiar în valoare totală de 80 mln $ cu cofinanțare din Fondul Rutier în valoare de 6,3 mln $.