Interviu cu Dumitru Calin – șef al Serviciului Supraveghere

Calin Dumitru activează în cadrul Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” în calitate de șef al Serviciului Supraveghere. Și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Urbanism și Arhitectură, fiind licențiat în domeniul de formare profesională Construcții și Inginerie Civilă, programul Drumuri, Poduri și Căi Ferate. Cu această ocazie a oferit un interviu. 

De ce ați ales acest domeniu?

Calin Dumitru: „Am ales acest domeniu deoarece a fost pentru mine ca o provocare bazată pe dorința de a mă implica și a schimba ceva în comunitatea în care trăim”.

De ce ați ales să activați la ASD? Care este cel mai interesant lucru în activitatea Dumneavoastră?

Calin Dumitru: „Am ales să activez în această întreprindere pentru că îmi plac toate procesele de creare sau modernizare a unei infrastructuri, iar Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” este instituția cu cea mai mare capacitate în acest sens, fiind cel mai mare gestionar de drumuri din Moldova. Astfel am ales să muncesc aici pentru că am posibilitatea de a vedea și participa în toate etapele de lucru și totodată pot obține o experiență complexă, munca fiind combinată între șantier și birou.

Probabil cel mai interesant lucru în activitatea mea este sentimentul plăcut pe care îl primești atunci când privești prin comparație un drum, înainte și după ce a fost reparat”.

În ce constă activitatea Serviciului Supraveghere ?

Calin Dumitru: „Serviciul supraveghere este cel mai mare serviciu din cadrul Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” la moment fiind în număr de 21 de persoane. În acest serviciu activează personal de birou cu funcții de specialiști și consultanți, precum și personal delegat la șantier-responsabili tehnici, ei sunt ,,ochii” noștri, sunt cei care monitorizează tot ce se petrece pe drumurile naționale, iar pe această cale țin să le mulțumesc tuturor colegilor pentru implicare și pentru efortul depus. Activitatea Serviciului Supraveghere se bazează pe prevederile Legii nr.721 privind calitatea în construcții reprezentând interesele Beneficiarului. De aici derivă un număr mare de atribuții, principale fiind: obținerea autorizațiilor de construire la momentul începerii lucrărilor, verificarea volumului și calității lucrărilor efectuate, urmărirea introducerii în operă doar a materialelor certificate, urmărirea completării cărților tehnice în modul prevăzut (întocmirea proceselor verbale pentru lucrările ce devin ascunse precum și întocmirea proceselor verbale în fazele determinate prevăzute în proiect), asigurarea secretariatului la etapa de recepție a lucrărilor (întocmirea ordinelor și proceselor verbale de recepție la terminarea lucrărilor și la recepția finală)”.

Cu ce probleme și riscuri vă confruntați în activitatea dvs.?

Calin Dumitru: „Problemele cu care ne confruntăm la moment au survenit odată cu schimbările operate la nivel național la 01 ianuarie 2021, prin trecerea de la GOST-uri la Standardele Europene EN. Acest proces este însoțit de o schimbare majoră atât pe partea de producere a materialelor de construcție precum și pe partea de verificare și control a lucrărilor efectuate. Din păcate la moment întâmpinăm dificultăți datorită lipsei documentelor normative pentru mai multe tipuri de lucrări sau neconcordanței celor existente cu prevederile Standardelor Europene. De asemenea țin să menționez că odată cu trecerea la Standardele Europene se accentuează o lipsă a muncitorilor calificați și lipsa instruirilor în acest domeniu, aceste probleme au un impact negativ asupra companiilor de construcții, dar se răsfrâng și asupra activității Beneficiarului prin existența riscurilor de a genera un nivel redus al calității lucrărilor și un timp de implementare crescut”.

Ce propuneri de îmbunătățire a domeniului aveți?

Calin Dumitru: „Ținând cont că pe piața materialelor de construcție la nivel internațional se atestă o creștere a prețurilor și datorită contextului în care ne aflăm, importul de materiale din state precum Ucraina și Belarus riscă să fie problematic, astfel una din propunerile de îmbunătățire care poate fi adusă la moment este reorientarea spre a utiliza cât mai mult posibil materialele locale în construcția drumurilor, chiar dacă asta implică și niște riscuri majore.

De asemenea aș menționa că sunt necesare îmbunătățiri ale cadrului legislativ național pentru a crea o bună corelație între partea tehnică și partea juridică”.

Ce recomandați tinerilor absolvenți de licee și centre de excelență?

Calin Dumitru: „Tinerilor absolvenți de licee și centre de excelență le recomand să se implice în cât mai multe activități și să își aleagă un domeniu de activitate care să le fie pe plac. Celor care sunt mai apropiați de domeniul construcțiilor le recomand să meargă cu încredere pe această cale, pentru că este o nișă care se dezvoltă constant și care mereu are nevoie de forță de muncă”.

Vă mulțumim pentru acest interviu și vă urăm mult succes în continuare!