Securitatea traficului rutier pe drumurile publice naționale este garantată de stat şi se asigură prin Legea nr. 131/2007 privind siguranţa traficului rutier.
Pe drumurile publice naționale, conform Legii drumurilor 509/1995, în afara localităţilor, se interzice amplasarea construcţiilor de orice fel pe acostamente şi în zona de siguranţă a drumului.
Cu părere de rău, se atestă cazuri frecvente de nerespectare de către agenții economici, care activează în zona adiacentă drumurilor publice naționale, a prevederilor art. 9 din Legea Drumurilor nr. 509-XIII din 22.06.1995, ce reglementează amplasarea obiectivelor în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia.
Mai multe cazuri recente de nerespectare a legislației în domeniul rutier au fost înregistrate pe drumurile naționale, M1, M2, M5, R1, R2, R3, R6, R14.
În aceste zone au fost construite noi accese la drumurile naționale, care nu au fost autorizate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au fost demolate parapetele metalice de siguranță de către aceștia lucrările fiind executate fără respectarea cerințelor în domeniu, fapt ce prezintă un risc sporit de accidente pe drumurile naționale.
De asemenea, accesele neautorizate creează dificultăți pentru lucrările de întreținere a sectoarelor de drum, acestea fiind amplasate în zona de siguranță a drumului.
Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor”, care este responsabilă de întreținerea, reparația și administrarea drumurilor naționale, ATENȚIONEAZĂ agenții economici și persoanele fizice să nu efectueze lucrări neautorizate, să nu desfășoare activități comerciale în zona de siguranță a drumurilor publice naționale, fără acte permisive, eliberate de autoritățile de profil.
Rugăm organele de drept să se autosesizeze în acest scop.
În prezent, pe traseele naționale, în raza de 20 km a municipiului Chișinău, sunt construite 421 de accese, dintre care doar 49 sunt autorizate.