De la șantierele din Nord până la drumurile din Sud – 2024 a fost un an al transformărilor pentru infrastructura rutieră a Republicii Moldova.
Anul 2024 a fost un an plin de provocări, dar și de realizări remarcabile pentru drumari. Fiecare proiect finalizat a reprezentat un progres important în dezvoltarea rețelei naționale de drumuri. Încheiem acest an trecând în revistă momentele cheie care au marcat efortul neobosit al specialiștilor implicați în toate etapele, de la planificare și execuție, până la monitorizare și întreținere.
Aceste realizări sunt doar câteva exemple ale eforturilor depuse în acest an, care ilustrează angajamentul continuu al ASD de a îmbunătăți infrastructura rutieră, accesibilitatea și conectivitatea între comunități, precum și de a spori siguranța și confortul participanților la trafic.
În acest context, Administrația de Stat a Drumurilor a lansat noua versiune a platformei de achitare a vinietei, un instrument esențial în procesul de digitalizare a serviciilor publice din Republica Moldova.
Până la data de astăzi, au fost procurate circa 748 046 de viniete, iar încasările în bugetul de stat au constituit 131 000 113 lei, reprezentând o sursă importantă și esențială de finanțare pentru întreținerea drumurilor locale și naționale.
Au fost demarate lucrările de reparație capitală a drumului național R26 Bender–Căușeni–Cimișlia, un proiect strategic pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere din sud-estul țării.
Acest traseu constituie un coridor important pentru tranzitul de la Punctele de Trecere a Frontierei de la Tudora și Palanca și accesul către zona de sud a țării, portul Giurgiulești, PTF Giurgiulești – Galați, PTF Cahul-Oance și PTF Leova-Bumbăta.
În 2024, Administrația de Stat a Drumurilor a demarat lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe 143,14 km de drumuri regionale, contribuind la conectarea mai eficientă a satelor cu centrele urbane și la dezvoltarea economică locală. Totodată, pentru a spori siguranța pietonilor, au fost construite aproximativ 10 km de trotuare, oferind locuitorilor din comunitățile rurale un acces mai sigur și mai confortabil.
Un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii rutiere este faptul că Administrația de Stat a Drumurilor se alătură revoluției digitale în construcții.
Administrația de Stat a Drumurilor a participat la evenimentul internațional „The BIM Challenge 2024” de la Constanța, organizat de ALLBIM NET, reafirmând angajamentul său de a adopta soluții inovatoare, precum Building Information Modeling (BIM), pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii rutiere.
Cu o floare nu se face primăvară, iar drumarii, știu asta, de aceea an de an se implică la plantarea copacilor pentru a aduce mai mult verde și viață în comunități.
Și mai avem noi, drumarii, o tradiție frumoasă: odată pe an schimbăm haina de drum pe IE, simbol al mândriei și al respectului față de rădăcinile noastre.
Este un motiv de mândrie să vezi cât de importantă este contribuția pe care o au DRUMARII în dezvoltarea țării lor!
Noi suntem drumarii care, zi de zi, construim legături între oameni și comunități, construim drumuri sigure și moderne, contribuind astfel la dezvoltarea unei rețele rutiere sustenabile și durabile pentru întreaga societate.