CAMIOANELE DE MARE TONAJ VOR FI CÂNTĂRITE ÎN MIȘCARE

Recensămintele intensității traficului rutier pe drumurile publice denotă o creștere bruscă a traficului camioanelor de mare tonaj, cota parte a acestora ajungând la 21%. 

Conform statisticii, aproximativ 15% din camioanele de mare tonaj care circulă pe drumurile naţionale depășesc limitele admise a încărcăturilor. În consecință, are loc degradarea prematură a drumurilor.

Anual, Î.S. ”Administraţia de Stat a Drumurilor” cheltuie peste 200 de milioane de lei pentru reparaţia şoselelor care sunt stricate de camioanele supraîncărcate, iar amenzile aplicate pentru astfel de încălcări nu acoperă cheltuielile de întreţinere a şoselelor. 

Amenda pentru supraîncărcarea maşinilor de mare tonaj poate ajunge până la 50 de mii de lei, în funcţie de distanţa pe care o parcurge camionul şi masa încărcăturii. 

În prezent, în ţară există puncte mobile, unde camioanele sunt oprite pentru a fi cântărite. O astfel de procedură durează circa 15 minute.

Pentru a preveni distrugerea drumurilor ca urmare a depășirii masei limită pe axă, ”Administraţia de Stat a Drumurilor” planifică implementarea punctelor de cântărire în mișcare a camioanelor în toată ţara. 

În perioada 23 – 25 februarie 2017, un grup de angajați ai Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” s-a aflat în deplasare la Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor, or. Minsk, Republica Belarus, cu scopul de a prelua experiența colegilor din Belarus în vederea implementarii punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice.

Pe teritoriul Republicii Belarus, cântărirea în mișcare se efectuiază la 12 puncte specializate, deservite de către o companie de stat, analogic recomandărilor studiului de fezabilitate în vederea implementării punctelor de cântărire în mişcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova, achiziționat de Î.S.”Administrația de Stat a Drumurilor”.

Experiența colegilor din Belarus va fi utilizată în procesul de implementare a sistemului de cântărire în mişcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova. 

Beneficiile sistemului automatizat de cântărire în mișcare a camioanelor de mare tonaj sunt reducerea nivelului de deteriorare a drumurilor naționale, economia de timp a conducătorilor auto, dar și excluderea factorului uman din procesul de preselecție a camioanelor suspecte de încălcarea normelor, de cântărire și la aplicarea amenzilor.

 

E-Transformare, comunicare